Takaisin

Matkakertomus Militaria 2015

Julkaistu 25.6.2015 | Uutinen

Militaria 2015 osallistujat:

Olavi / BMW

Juhani / Yamaha

Pasi / BMW

Tuomas / BMW

Marko / BMW

Kosti / Yamaha

Hannu / BMW

Mika / BMW

Erkki / Triumph

Jouko / Suzuki

Veijo / BMW

Keijo /BMW

Jussi / BMW

Ja huoltoautolla Kilu /MB

 

Eli edustava joukkue lähti kunnioittamaan isiemme uhrauksia.

Reippaan tuulen tuivertaessa pääryhmä lähti to pajalta klo 15.30 jälkeen kohti Lapuaa. Punkalaitumella pidettiin kahvitauko kahvila Myötätuulessa. Siitä jatkettiin Kankaanpäähän tankkaamaan ja Karvian ohi kohti Jalasjärven Juustoporttia, jossa osa vähän vaatetti lisää. Sen jälkeen Seinäjoen ja Nurmon läpi Lapualle joenvartta pitkin.

Hotelli Lapuanhovilla ryhmä kasassa ja iltasaunan kautta unille.

Pe aamupalan jälkeen ajettiin kirkolle, jossa ryhmä riviin ja Emeritus läänin Rovasti Juha Ikola piti kannustavan puheen. Sen jälkeen Veijo ja Mika laski seppeleen sotiemme sankareiden kunniaksi. Tilaisuudesta herkistyneinä suuntasimme tankkaamaan ja kahvitauolle kohti Lappajärveä.

Matka jatkui Kaustisten ohi ja ennen Toholampea pikku jaloittelu. Ajettiin Nivalan kylän läpi ja ruokailtiin Nivalassa. Nivalasta Huoltoauto ja Kalifi poikkes Kärsämäelle telakaupoille ja muut Leskelään Keskipistettä katsomaan. Keskipisteeltä tietä 800 Manamansalon lautalle ja Manamansalossa pienen suostuttelun jälkeen saatiin kahvinkeittäjä paikalle.

Paltamossa tankattiin ja Mika perinteisesti lorotteli osan bensasta pihalle. Kohti Uuvaa ja matkalla Kalifi ja Erkki etsi pudonnutta tavaraa sen verran kauan, että menivät omia teitä Ämmänsaareen. Muut taasen Paljakan kautta Ukkohallan ohi ja Komulanköngästä katselemaan. Komia oli putous ja Hotelli Kiannon kuohut. Hotellilla oltiin n klo 19 ja osa suoritti uimasuorituksetkin ennen iltaruokailua ja turinatuokioita.

La aamulla kohti hiljaista kansaa ja joukkoon me sulauduttiin. Kianta järvi ajettiin ympäri hyväkuntoisia sorateitä ja Ämmänsaaren TBlle tankaukseen, josta Keijo erkani kohti Torniota kokoustamaan. Muut pyyhkäisivät Raatteen portille muistomerkkejä ihmettelemään. Katseltiin Raatteen tien nähtävyydet, ihmeteltiin lenkkeilijää moisella tiellä ja tutustuttiin museoon. Marjastusteitä kurvailtiin Kuivajärvelle ja Domnan pirtin kupeessa pidettiin ruokataukoa, Kilu Hanskin avustuksella loihti papusopat ja pannukahveet.

Marko ja Erkki lähtivät tutustumaan Malahvianvaaran kohteisiin ja muut lähtivät metsäautoteitä pitkin kohti Vartiusta. Matkalla kummasteltiin kuinka paljon siellä oli hirven papanoita tiellä ja oli siinä pari melko haastavaa sorapätkääkin, josta kaikki selvisivät kunnialla. Osa kävi kirveskansan muistomerkillä ja osa pyyhkäs suoraan Kuhmoon. Hotelli Kalevalasta huoneet ja pieni kierros Lentuankoskella, joka on vanhaa tukinuitto- ja tervan kuljetusväylää. Vettä kulki nytkin melko reippahasti. Hotellilla syötiin paikallista pitoruokaa ja saunottin ja pidettiin tarinatuokioita perinteiseen malliin.

Su aamulla kohti Valtimoa melkosen hiljaista kylätietä, ei paljon taloja oltu varrelle rakennettu. Rautavaara, Varpaisjärvi ja Lapinlahti, jossa taukoa Matin ja Maijan asemalla. Tauon jälkeen Kosti Lähti pitkin päätietä kotia kohti, alkoi kylätiet ahdistaa soturin runkoa, ikä painaa ja soittajapojat joutuu käsistään liian koville. Muut pyyhkäs Saaristotien kautta kohti Pielavettä ja Pasi lähti Toholammelle kannustaa junioria jalkkikseen. Tervolla taukoiltiin. Kaiturin kanavalla MC prostata pysäytti hetkeksi ja Kannokoskella vallesmanni tarkasti ukkojen ajokunnon, ei huomauttamista.

Laukaa ja Jyskälän läpi Nelostien autopaljoudessa Korpilahdelle, jossa taukoiltiin sämpylän kera. Joukko lähti kohti Luhankaa ja Sysmää. Pulkkilan harjulla taukoa ja osa hajaantui Kalifin mukana kohti Helsinkiä ja muut Markon johdolla kohti Someroa, vauhdikkaasti tultiin pienessä vesisateessa. Somerolla joukko jakaantui koteihin.

Tuulinen oli sunnuntai mutta retkellä oli jälleen säät suosiollisia. Jospa ens vuonna vaikka Lapin sodan muistomerkkejä?

 

Kuvia nähtävissä galleriassa.